Preview: Advanced WordPress @ BlogOrlando 2008

I’ll be at BlogOrlando on September 27th leading a session on Advanced WordPress. Here’s a quick preview of the topics I’d like to cover:

Scaling

An overview of the best ways to scale WordPress to withstand any Digg onslaught. We’ll talk about WP-Super-Cache, Batcache and PHP opcode caches. We’ll identify common performance bottlenecks. For more detailed and generally applicable information, you’ll want to stick around for Alex Rudloff’s session on scaling!

Upgrades

Still using FTP to upgrade your WordPress blog? FTP is for your grandmother. We’ll talk about using Subversion to make upgrades happen in a flash.

Advanced URLs

Want a feed of all posts by guest authors on your blog that are in the “Florida” category and also mention “Disney” ? Pfft, that’s nothing. Learn how to use WordPress URL tricks to offer extremely customized feeds to your readers.

Multiple loops

Let’s use the tricks you learned above to create a secondary loop in your theme, without disrupting the main posts loop.

Bring Your Questions!

The format will be conversational, so please bring your Advanced WordPress questions!

10 thoughts on “Preview: Advanced WordPress @ BlogOrlando 2008

  1. Dgold says:

    Subversion instead of http://FTP…. Advanced URLs to get a custom selection of posts… and Multiple Loops. I need to know more about all of those. The Codex would benefit from better explanations of these techniques too. Not going to BlogOrlando so I look forward & hope there will be video or printed notes of your talks, if not well-spelled-out additions to the Codex for the benefit of all. Thanks Mark and good luck with your talk.

  2. This sounds like a very helpful session. Wish I could go to BlogOrlando, but not going to happen. Would love to see a copy of the presentation.

  3. HANYA RM13 UNTUK PENDAPATAN BERIBU!!!!

    TARIKH: 12 SEPTEMBER 2008
    -KISAH BENAR-
    Cari pendapatan tambahan: Cara yg mudah dan berkesan…
    – SYARATNYA HANYA ANDA PERLU JUJUR & IKHLAS & BERUSAHA …

    Projek ini khas untuk penganggur dan orang yang berpendapatan rendah… sama-sama la kita berganding bahu untuk menjayakan misi RM13 untuk Pendapatan Beribu…
    Nak Cari Duit Tambahan ?Dengan menukarkan RM13 Menjadi RM10,000 dalam masa sebulan… Tiada yang mustahil selagi kita ikhlas,yakin dan berusaha bersungguh-sungguh untuk program ini..
    Kita tidak perlu bayar duit pendaftaran mcm e-book, MLM & lain2… Kita hanya keluarkan modal RM13 shj ( modal niaga)
    Program ini amat mudah.Bukan sejenis perniagaan hanya berdasarkan prinsip sedekah dan tolong menolong.Tiada paksaan..
    Assalamualaikum, Saudara/saudari, muslimin/muslimat Anda yg budiman, sblm anda menganggap surat ini tidak munasabah, saya cadangkan supaya anda membacanya terlebih dahulu. Program ini akan membolehkan wang mengalir masuk walaupun anda sedang tidur! Percayalah. Sebulan yg lalu, saya sedang melayari news groups spt anda skrg ini & menjumpai artikel spt ini yg mengajak saya melabur RM13 utk mendapatkan pulangan beribu ringgit!! Mula2 saya tidak percaya. Ini tak lain tak bukan mesti bertujuan hendak mengenakan org shj!…
    Tetapi spt kebanyakan org, saya tertanya2, jadi saya terus membaca artikel itu. Artikel itu menyatakan bahawa hantar RM2 kpd 5 nama & alamat yg disertakan di dlm artikel tsbt. Anda kemudian diminta meletakkan nama & alamat anda pd tempat Peserta 5 & membuang nama Peserta 1, & kemudian post artikel itu ke sekurang2nya 200 newsgroup (tdpt beribu2 newsgroup di internet jika anda rajin surfing).
    Slps saya meminta pandangan beberapa org rakan & memikirkan semula risiko yg ada, saya membuat keputusan utk mencubanya. Tiada apa yg merugikan saya kecuali RM10 & 5 keping setem 30 sen, kan? WELL GUESS WHAT!!! Dlm tempoh 7 hari, peti surat saya mula dipenuhi WANG!!! Saya betul-betul terkejut. Saya ingat ia akan berhenti masuk pd bila2 masa shj. Tetapi wang itu tetap dtg. Saya memperolehi RM240,226.00 dlm tempoh 35 hari shj!!! Sangat berbaloi! Dgn hanya pelaburan sbnyk RM10 & 5 kpg setem 30 sen, WANG DTG SENDIRI KE DLM PETI SURAT SAYA!!!
    Saya akan terangkan macam mana ia berfungsi & yg lebih penting kenapa ia berfungsi sebegitu. Yg peting, anda cetak artikel ini SEKARANG utk memudahkan anda
    mendapatkan semua langkah2 yg diperlukan. Saya pasti, jika anda mengikuti langkah2 yg tlh diatur dlm artikel ini, anda akan mula membuat duit sblm habis penghujung minggu ini.

    Anggaplah program ini sbg 1 peluang keemasan bg meningkatkan taraf ekonomi anda. Tahukah anda bahawa cara ini tlh dipraktikkan oleh berjuta2 org di seluruh dunia bg memungut

    derma & mengumpul modal perniagaan. Percayalah.K dlm masa 40-50 hari anda akan memperolehi sbnyk RM10,000 tanpa henti. Kalau tdk percaya, apa kata anda mencubanya dahulu! Spt saya, mungkin anda juga ragu2 dgn program seumpama ini. Mulalah pelbagai soalan bermain di fikiran; Adakah program ini sah di sisi undang2? Soalan spt ini pernah diajukan kpd seorang peguam. Beliau memberitahu bahawa program ini menyerupai surat berantai (chain letter) tapi disebabkan setiap risalah dilengkapi dgn maklumat terperinci mengenai sistem program tersebut, maka ianya SAH di sisi undang2. Yg plg kerap bermain di fikiran saya ketika itu ialah; Adakah ia satu penipuan? Jawapannya
    TIADA PENIPUAN JIKA KITA JUJUR & IKHLAS

    -tidak sama spt surat berantai, di mana pihak yg menerima seolah2 diugut utk melakukan apa yg dikehendaki oleh surat tsbt, program spt ini tidak memaksa / mengugut mana2 pihak malah ia memberi pilihan kpd pihak yg menerima utk mengabaikan program ini sama sekali. Di samping itu, dgn segala maklumat terperinci yg disertakan ia sekaligus menjadikan program ini sebuah perniagaan yg sah & amat menguntungkan semua pihak asalkan mereka rajin berusaha.
    Adakah ia baik? Sudah tentu YA. Ini kerana, sesiapa shj yg rajin menghantar artikel ini, mereka berpeluang besar utk memperolehi hasil yg lumayan. Sangat2 lumayan sebenarnya.
    Apa yg PENTING utk anda fahami ialah program ini bukanlah suatu penipuan & ia tidak menyalahi undang2; & ia hampir TIDAK mempunyai sbrg RISIKO!! Sekiranya anda JUJUR & RAJIN menyebarkan program ini, anda akan memperolehi ganjaran yg amat besar, bersesuaian dgn usaha yg anda curahkan, malah tidak mustahil lebih dr itu. Jika anda tidak menyertainya, kerugian akan sentiasa berada di pihak anda. Firman Allah SWT bermaksud; Iblis & syaitan menakutkan manusia dgn kerugian & kepapaan supaya jgn menderma utk kebaikan. Program ini tlh dicipta stlh dibuat penelitian & kajian terperinci ke atas program2 yg ada di negara2 maju & ianya tlh diringkaskan seberapa yg boleh bg memudahkan usaha para peserta.
    Baca & fahamkan arahan sblm menyertainya supaya tdk berlaku penganiayaan kpd peserta lain secara tdk sengaja.
    BAGAIMANAKAH CARANYA ?
    Langkah 1 : anda dikehendaki menghulurkan sumbangan RM2 shj kpd setiap peserta. Utk tujuanitu, anda balutkan wang kertas berjumlah RM2 dgn kertas agar tdk dpt dilihat. Utk memudahkan penghantaran & mengelakkan kecurian, sila hantarkan Wang Kertas & jgn sesekali menghantar Wang Siling kerana terlalu berat utk di pos. Anda dinasihatkan agar membalut wang tersebut di dlm kertas gelap supaya org lain tidak dpt melihat isi kandungan surat tersebut. Masukkan ke dlm sampul surat (yg berwarna coklat lebih baik). Apa yg anda lakukan ini ialah satu perkhidmatan yg sah & tidak melibatkan penipuan, jadi janganlah anda risau akan apa yg anda usahakan ini. Kemudian, pastikan setiap sampul surat berisi wang & gamkan sampul surat tsbt agar tidak mudah di buka.Seterusnya, poskan kpd setiap nama & alamat peserta yg terdapat pd Senarai Nama Peserta.Â
    Langkah 2: Setelah setiap peserta menerima sumbangan drpd anda, maka gugurkan nama & alamat Peserta 1 drpd senarai itu. Anjakkan nama Peserta 2 ke ruang Peserta 1, Peserta 3 ke ruang Peserta 2, Peserta 4 ke ruang Peserta 3, Peserta 5 ke ruang Peserta 4 & masukkan nama & alamat anda pada ruang Peseta 5 yg tlh dikosongkan td. Pastikan senarai nama & alamat baru itu berada dlm kedudukan yg betul & pastikan juga alamat itu tepat bg memastikan tidak berlaku sbrg penganiayaan kpd peserta lain. Anda juga boleh menggunkan nama samaran jika tidak mahu dikenali.
    Langkah 3: Kemudian, poskan artikel ini (boleh dibuat pengubahsuaian jika perlu) ke sekurang2nya 200 news group yg terdapat di internet spt laman-laman web diskusi, forum dan message board, message freindster, myspace, buat iklan percuma n mcm2 lg…
    Langkah 4 :Kemudian, tunggulah giliran anda dgn sabar (biasanya 40-50 hari utk ganjaran yg lbh besar) utk mencapai matlamat ini bilamana wang kiriman drpd peserta2 lain yg menyertai program ini akan anda terima. Semakin ramai yg menyertai program ini, maka semakin berkembanglah kedudukan anda.

    -POSkan sekarang, masukkan nama anda dalam senarai dan anda telah mula berniaga!!! Tugas kita hanya sebarkan artikel ini di internet.. mudahkan..
    SENARAI NAMA PESERTA SEKARANG: ( 12 SEPTEMBER 2008 )
    Peserta 1: Sajali bin Mohamad,Lot 796 Jalan PialaSPK Taman SukmaSiol Kanan, 93050 Kuching (Keluarkan nama & alamat peserta ini dr senarai & anjakan Peserta 2 ke sini)
    Peserta 2: . Peserta 3Â.Norliah Bt. Ali35, Kampung Jijan71800 Nilai, Negeri Sembilan (Anjakan nama & alamat Peserta 3 ke sini)
    Peserta 3: Mohammad Fadzil Bin Sharbini,No.005 Jalan Bunga Raya,Kampung Lubok Punggor,94800 Simunjan, Sarawak ( Anjakan nama & alamat Peserta 4 ke sini)
    Peserta 4: Neela bt Kamal, 23,Jln Sri Kenari 2,Taman Sri Kenari,43000 Kajang (Anjakan nama & alamat Peserta 5 ke sini)
    Peserta 5 : ( Padil Bin Mat Saad, 37-2A, Tkt 3, Jln Hentian Kajang, Off Jln Reko, 43000 Kajang, Selangor)
    LAKUKAN POS DULU & SEBARKAN ARTIKEL INI SEBANYAK MUNGKIN.. BARULAH DAPAT GANJARAN HALAL…

    DENGAN PENUH IKHLAS! DERMA & SUMBANGLAH KPD PESERTA TERSEBUT NESCAYA ANDA JUGA AKAN MENERIMA DERMA & SUMBANGAN SEUMPAMANYA.

    INSYA ALLAH.. Bagaimana Utk Mengiklankan Ke News Group? Melalui newsgroup iaitu laman2 web yg mengandungi diskusi, forum / message board, anda boleh mendapat
    keuntungan tanpa mengenali / mengetahui siapa yg telah membaca risalah anda. Walaupun ia tidak selamat dr segi security kerana anda tidak mampu mengawal org bawahan anda, ttp anda boleh menyebarkan risalah anda kpd lbh drpd 5000 org dlm satu masa.
    Cuba anda lihat fakta ini, di seluruh dunia ada terdapat lebih drpd 32,000 laman web bercorak diskusi & pd satu2 hari, lbh drpd 5,000 org melawat laman web spt berikut. Di dlm dunia terdapat lbh kurang 2 BILLION pengguna internet yg berdaftar & pd setiap hari dianggarkan lbh drpd 50,000 pengguna baru mendaftarkan diri, bayangkan berapa ramai org yg bakal menyebarkan risalah yg mengandungi nama & alamat anda, & setiap org yg menyalin risalah anda akan menghantar anda sebanyak RM2. Sekiranya dlm masa 2 bulan 50000 org menghantar anda RM2, anda akan memperolehi RM100,000!!! Banyak tu.
    Langkah 1: Anda tidak perlu menaip semula risalah ini, anda hanya perlu SELECT ALL utk memilih seluruh risalah & kemudian pilih Copy utk menyalin risalah anda. Â
    Langkah 2: Buka aplikasi ‘notepad'(Start-Programs-Accessories-Notepad) & pilih menu PASTE utk memaparkan risalah anda & stlh membuat perubahan yg diterangkan di atas, pilih menu SAVE utk menyimpan risalah baru anda seboleh2nya dlm bentuk *.txt (biasanya ia automatik). Â
    Langkah 3:Buka Netscape / Internet Explorer & pergi ke laman web pencari spt Yahoo! utk mencari laman2 web diskusi, forum & message board, buat iklan percuma, friendster, my space n lain2 lg.
    Langkah 4: Pergi ke laman2 web tsbt & pilih diskusi, forum / sebagainya & hantar risalah anda. Anda perlu mengisi ruangan SUBJECT sbg

    tajuk anda & pergi ke risalah anda td, pilih COPY utk menyalin & klik pd ruang utk mengisi risalah anda pd laman web tsbt & pilih PASTE pd Netscape / Internet Explorer anda. (Anda juga mungkin dikehendaki utk mendaftar diri pd laman web tersebut, tdk mengapa kerana anda hanya mahu menyebarkan kpd mereka yg ingin mencari sumber
    kewangan yg sah & anda hanya menjalankan tugas anda. Jadi, daftarkan shj stlh memastikan yg program tsbt PERCUMA Tahniah… ITU SAHAJA!

    Apa yg perlu anda lakukan skrg ialah pergi ke message board seterusnya & ulangi langkah2 di atas. Setiap message yg dihantar akan mengambil masa kira2 30 saat utk muncul di skrin anda. Ingat lebih banyak anda iklankan (message board dsb)lebih banyak duit yg akan anda dapat!! Mudah kan? Slps ini anda akan mula menerima wang tsbt sblm anda sempat mengiranya! Malah, anda mungkin perlu menyewa

    Peti Surat kerana jumlah kiriman wang yg anda akan terima terlalu banyak sekali. Anda juga boleh menggunkan nickname jika tidak mahu dikenali ttp pastikan alamat yg disertakan adalah tepat agar surat tersebut bolehsampai ke tangan yg hak.. Terima Kasih. SELAMAT MENCUBA & GUNAKANLAH DUIT TERSEBUT KE JALAN KEBAJIKAN ORANG YANG MENGANGGUR & PENDAPATAN RENDAH!!! Bantulah Mereka

    Yg Memerlukan.Wassalam

Comments are closed.